Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Ajuntament de les Franqueses aprova els pressupostos més socials de la història del municipi

19/12/2014

Les partides destinades a polítiques socials i a l’ocupació són les que més s’incrementen.

L’Ajuntament de les Franqueses va aprovar, a la sessió plenària celebrada ahir al vespre, els pressupostos més socials de la història del municipi gràcies als vots a favor de l’equip de govern (4 vots de CiU, 3 del PSC, 1 del PP i 1 d’UPLF). L’oposició en bloc va votar-hi en contra (3 vots de CpF, 2 de LFI, 1 d’ERC, 1 de PXC i 1 del regidor no adscrit Esteve Ribalta).

Els pressupostos del 2015 ascendeixen a 22.228.834 euros. Els comptes de la corporació inclouen l’Ajuntament, el Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut i el Patronat Municipal d’Esports així com les societats de capital públic Les Franqueses Entorn Verd, SA i Les Franqueses Dinamització Econòmica, SL. Els pressupostos del 2015 suposen un increment de més de 4 milions d’euros respecte els de l’any anterior. Aquest increment es deu a l’augment de les partides destinades a polítiques socials i al foment de l’ocupació i a les inversions previstes, com ara el desenvolupament del sector N.

L’alcalde i regidor d’Hisenda, Francesc Colomé, va explicar que la prioritat principal del govern municipal és la ciutadania. Per això, s’han concentrat més esforços i s’han abocat més recursos que mai en polítiques socials i en foment de l’ocupació. En paraules del regidor d’Urbanisme, Joan Antoni Marín, “s’han presentat uns pressupostos que treballen per una major justícia social i igualtat d’oportunitats”.

Dins de l’àrea de Polítiques Socials augmenten els ajuts socials directes,que passen de 180.000 euros al 2014 a 275.000 euros per a l’any 2015. La partida queda desglossada de la següent manera: es destinen 110.000 euros a ajuts per cobrir necessitats bàsiques (com ara l’alimentació, el pagament dels subministraments o del lloguer), 70.000 euros es dediquen a beques menjador i 45.000 euros a beques de llibres i material escolar. També es crea un programa dotat amb 50.000 euros que ha de servir perquè cap nen ni nena del municipi es quedi sense casals de nadal o d’estiu. 

Pel que fa al foment de l’ocupació, la partida inclosa dins de l’àrea de Dinamització Econòmica per a plans locals d’ocupació, que permeten contractar persones de les Franqueses que es troben en situació d’atur, s’enfila dels 140.000 euros de l’any 2014 als 180.000 euros per a l’any vinent.

Malgrat el context de poc creixement dels ingressos municipals –l’any 2014 el govern municipal va abaixar els impostos un 1% i per al 2015 els ha congelat– i de la minoració de les subvencions d’altres administracions, el pressupost de l’any vinent ha pogut créixer. Segons l’alcalde, “això ha estat possible perquè, d’una banda, la dinàmica dels ingressos de l’exercici del 2014 ha estat força positiva donat que la previsió va ser molt prudent i, d’altra banda, perquè s’han dut a terme accions de regularització i revisió en matèria tributària que han comportat majors ingressos i que han permès no haver d’augmentar la pressió fiscal a la ciutadania i a les empreses de les Franqueses”.

Les inversions del 2015
En relació al capítol d’inversions per al proper any, estan previstes diverses actuacions com ara l’acabament de l’edifici del Centre Cultural de Corró d’Avall segons la voluntat que els franquesins i franquesines van expressar en el procés participatiu celebrat abans de l’estiu. En aquest punt l’alcalde va precisar que la finalització de l’edifici del Centre Cultural de Corró d’Avall depèn de la venda de les parcel·les del sector N.

Al 2015 a Bellavista s’hi desenvoluparan un seguit d’accions importants: la instal·lació de dos ascensors exteriors a la passarel·la que travessa la via del tren, la millora i obertura a tots els veïns i veïnes de l’actual aparcament situat al costat de l’estació de tren, la construcció de vestidors a la Zona Esportiva Municipal de Bellavista i l’adequació del local del carrer d’Aragó en una seu per a entitats. També és rellevant una nova aportació al Programa d’Ajuts a la Rehabilitació d’Edificis en el marc del Pla de Barris.

Altres inversions destacades en termes de seguretat ciutadana són la construcció de la rotonda de Marata, una obra històricament reclamada especialment pels veïns i veïnes, o l’adquisició de dues motocicletes elèctriques per als agents de la Policia Local. 

Mocions
Al Ple el Partit dels Socialistes de Catalunya va presentar dues mocions que es van aprovar. La primera moció, segons la regidora de Polítiques Socials, Gisela Santos, “té la intencionalitat de pressionar el govern de l’Estat i de Catalunya per a l’adopció de mesures per lluitar contra la pobresa energètica que agreuja encara més la situació de les famílies en situació de vulnerabilitat”. L’altra moció del PSC, defensada pel regidor d’Urbanisme, Joan Antoni Marín, serveix per manifestar “el rebuig a qualsevol intent d’exigència de responsabilitats al govern de la Generalitat de Catalunya per part del govern de l’Estat en relació al procés participatiu del 9N”. El PSC també va expressar el seu convenciment de que “no hi ha cap solució viable que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte com a condicions indispensables i prèvies a una solució estables que, ineludiblement, haurà de ser sotmesa al vot ciutadà”.

Per la seva banda, Plataforma per Catalunya va presentar una moció per sol·licitar una auditoria de les finances municipals que no va prosperar.

Finalment, es va aprovar la moció de Les Franqueses Imagina de rebuig a les negociacions per a un acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units. El regidor Àlex Vega va argumentar que aquest acord restarà capacitat de decisió als països europeus i comportarà un debilitament de les normes europees en matèria, sanitària, laboral, tributària, etc. 

Podeu consultar els Pressupostos Generals de la Corporació de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès en aquest enllaç.

Arxivat a: Ajuntament, Hisenda
Moment de la votació dels pressupostos

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)